Uvařeno z mladinového koncentrátu a sladového výtažku (Pale Ale).
Uvařeno z mladinového koncentrátu a sladového výtažku (Pilsner).
Kvasnice M54 Californian Lager
Studené chmelení (NZ Pils, Challenger, Premiant)
Uvařeno z mladinového koncentrátu a sladového výtažku (Rustic brown Ale).
Kvasnice M15 Empire Ale
Studené chmelení (žatecký poloraný červeňák)
Uvařeno z mladinového koncentrátu a sladového výtažku (Lucid Pils).
Kvasnice S-33 SafAle
Přidáno modré potravinářské barvivo – zelená barva piva
Uvařeno z mladinového koncentrátu a sladového výtažku (pšeničný a ječný).
Kvasnice S-33 SafAle
Pivo inspirováno belgickým pšeničným pivem Hoegaarden.
Polotmavý Ale (Porter, Stout)
Uvařeno ze sladového výtažku a klasickým chmelovarem v délce 60 min.
Kvasnice S-04 SafAle
Do chmelovaru byl přidán hřebíček a badyán. Po skončení chmelovaru byla přidána sušená pomerančová kůra.
Pale Ale
Uvařeno ze sladového výtažku a klasickým chmelovarem v délce 60 min.
Kvasnice M44 Mangrove Jack’s
APA
Uvařeno ze sladového výtažku a klasickým chmelovarem v délce 60 min.
Kvasnice M42 Mangrove Jack’s
ALE
Uvařeno ze sladového výtažku a klasickým chmelovarem v délce 60 min.
Kvasnice SafAle S-04
Do chmelovaru bylo přidáno 0,5 l přírodní čisté medoviny. Po skončení chmelovaru byl přidán badyán a sušené mengo.
ALE
Uvařeno ze sladového výtažku a klasickým chmelovarem v délce 60 min.
Kvasnice M44 Mangrove Jack’s
Začínáme vařit pivo Vaření piva ze sladového výtažku má své nesporné výhody, které oceníte zejména během prvních várek. Výsledky prvních pokusů taktéž ovlivní vaše budoucí pivovarské směřování, a tak je vhodné je nepodceňovat. Naším úkolem teď tedy bude naučit se uvařit výborné pivo z výtažku, avšak co nejjednodušší formou. Suroviny Není asi překvapením, že esenciální surovinou zde bude tekutý sladový výtažek. Sladový výtažek dnes zakoupíte v celé řadě internetových a kamenných obchodů se surovinami pro výrobu piva. Tyto výtažky obvykle obsahují mezi 81-83 % sušiny. Výtažky lze taktéž sehnat v sušené formě. V Česku jsou k dispozici obvykle pouze světlý a tmavý sušený výtažek. Světlý sušený výtažek najdete často nepřesně pod názvem maltóza. Jedná se však pouze o sušenou variantu světlého tekutého výtažku. Sušené výtažky mají mnohem delší trvanlivost a snáze se navažují. Naproti tomu tekuté výtažky rychleji stárnou, oxidují – ztrácejí čerstvou sladovou chuť a tmavnou. Tekuté výtažky tedy…
O vaření piva Zdroj: Pivařka – průvodce domácího sládka, P. Novotný Při domácím vaření piva můžete začít z několika různých míst a úrovní. Vaření piva sestává z mnoha dílčích kroků. Ne všechny musíte nutně podstoupit hned na začátku vaší pivovarské kariéry. Z tohoto pohledu tedy máte tři možnosti – vařit z mladinového koncentrátu, vařit ze sladového výtažku, nebo vařit ze základních surovin. Vaření piva ze základních surovin V této variantě vaření domácího piva budete procházet celou výrobou, stejně jako se tomu děje v jakémkoliv pivovaru. Začnete tedy ze sladu, vody, chmele a kvasinek. Vaše možnosti, jak ovlivňovat výsledek, tak budou téměř neomezené. K tomuto způsobu vaření piva se postupně dostává většina domácích sládků. Pro úplné začátečníky není vaření ze surovin obvykle vhodné, protože vyžaduje adekvátní vybavení a znalosti. Vaření piva z mladinového koncentrátu Je tou zcela nejjednodušší možností, jak pivo doma vyrobit. Výrobce koncentrátu vlastně pivo uvařil za vás a…