O vaření piva
Zdroj: Pivařka – průvodce domácího sládka, P. Novotný
Při domácím vaření piva můžete začít z několika různých míst a úrovní. Vaření piva sestává z mnoha dílčích kroků. Ne všechny musíte nutně podstoupit hned na začátku vaší pivovarské kariéry. Z tohoto pohledu tedy máte tři možnosti – vařit z mladinového koncentrátu, vařit ze sladového výtažku, nebo vařit ze základních surovin.
Vaření piva ze základních surovin
V této variantě vaření domácího piva budete procházet celou výrobou, stejně jako se tomu děje v jakémkoliv pivovaru. Začnete tedy ze sladu, vody, chmele a kvasinek. Vaše možnosti, jak ovlivňovat výsledek, tak budou téměř neomezené. K tomuto způsobu vaření piva se postupně dostává většina domácích sládků. Pro úplné začátečníky není vaření ze surovin obvykle vhodné, protože vyžaduje adekvátní vybavení a znalosti.

Vaření piva z mladinového koncentrátu
Je tou zcela nejjednodušší možností, jak pivo doma vyrobit. Výrobce koncentrátu vlastně pivo uvařil za vás a vy si koupíte zahuštěnou pivní mladinu, kterou pouze rozmícháte a zakvasíte obvykle přibalenými kvasinkami. Po kvašení pivo nalahvujete a pak vypijete. Tyto koncentráty často koupíte v sadě se základním vybavením, které zde sestává zejména z plastové kvasné nádoby. Je potřeba si uvědomit, že si kupujete polotovar, který je určen k přípravě specifického piva a vaším úkolem je ho pouze vykvasit.
Proto máte jen velmi omezené možnosti, jak výrobu piva ovlivnit. Co se týká nákladů na suroviny, jsou koncentráty nejdražší variantou. Výrobce nebo prodejce zpravidla poskytuje i kompletní návod, jak si s jejich produktem poradit.

Vaření piva ze sladových výtažků
Sladový výtažek je zahuštěná pivní sladina neboli produkt rmutování. Nebudete se tedy muset strachovat o šrotování sladu, rmutování, scezování a vyslazování, což jsou poměrně komplexní procesy, které vyžadují jak odpovídající vybavení, tak i jisté pochopení teorie. Se sladovým výtažkem však máte stále ještě nepřeberné množství možností, jak kvalitu a charakter výsledného piva ovlivnit. Můžete si například připravit extrakt ze speciálních sladů a jím sladový výtažek obohatit. Poněvadž pro vás začne proces vaření piva od sladiny, budete také muset provést chmelovar, tudíž volba chmele a pak kvasinek, je zcela na vás.
Experimentování se sladovými výtažky je ideální začátek pro většinu domácích sládků. Podrobněji v dalším odstavci.
